Ders İçeriği

2. Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı

Rönesans ve Reform

Eğitmen: BiDersNotu


Rönesans

Rönesans başlıca XV. ve XVI. yy. larda Avrupa'da gerçekleşmiş bir kültür devrimdir.

Bu kapsamda felsefe, sanat ve bilim alanların önemli gelişmeler yaşanmıştır.

Rönesans'ın kelime anlamı yeniden doğuştur. Bu bağlamda Rönesans, Latin-Yunan kültürüne (klasik döneme) olan ilgiyi yeniden canlandırmıştır. Bu özelliklegörsel sanatlar alanında kendini göstermiştir: Rönesans sanatında anatomi,perspektif, oran, ölçü, uyum gibi kavramlar önem kazanmıştır.

Rönesans'ın felsefi temeli hümanizmdir. Hümanizm, insanı dünyanın merkezine koyan ve insanın bu dünyanın (öbür dünyadan ziyade) gerçekleriyle olan ilişkileriüzerinden evreni anlamaya çalışan bir felsefi akımdı. Bu da sanata yansımıştır:

Rönesans sanatında bu dünyada görülen nesne ve manzaraların tasvirleri bolca görülür.

Not: Rönesans kilise otoritesini ve skolastik düşünceyi zayıflatarak özgür, aydın bireyin oluşumuna ve Aydınlanma sürecine temel hazırlamış oldu.

Rönesans'ın Önemli Figürleri
Kişi Ülke Alan Başlıca Eserler
Makyavel İtalya Felsefe, Siyaset
Kuramı
Hükümdar, Söylevler
Dante İtalya Edebiyat İlahi Komedya
Petrarka İtalya Edebiyat İl Canzoniere
Bocaccio İtalya Edebiyat Decameron
Montaigne Fransa Felsefe, Edebiyat Denemeler
Cervantes İspanya Edebiyat Don Kişot
Bacon İngiltere Felsefe Yeni Atlantis, Yeni Organon
Shakespeare İngiltere Edebiyat Macbeth, Otello, Kuru Gürültü, Hamlet, Rome
ve Juliet
Milton İngiltere Edebiyat Kaybolmuş Cennet
Dürer Almanya Resim Melankoli, Şövalye, Ölüm ve İblis
More İngiltere Felsefe Ütopya
Erasmus Hollanda Felsefe Deliliğe Övgü
Da Vinci İtalya Resim Mona Lisa, Son Akşam Yemeği, Vitrivius
Adamı
Rafael İtalya Resim Atina Okulu
Donatello İtalya Heykel Gattemalata Atlısı, Davud
Michelangelo İtalya Resim, Heykel Adem'in Yaratılışı, Davud, Musa
Boticelli İtalya Resim Venüs'ün Doğuşu, Prima Vera

Reform

Reform XVI. ve XVII. yy. larda Avrupa'da gerçekleşen Katolik Kilisesi'nin otoritesinin zayıflaması ve yeni mezheplerin ortaya çıkması sürecidir. Bu süreç Luther ve Calvin gibi reformistler tarafından ilerletilmiştir.

Reformun Başlıca Nedenleri

 

  • Kilise hem ruhban sınıf aracılığıyla toprağın çoğunu elinde tutuyordu, vergi geliri aracılığıyla oldukça zenginleşmişti; hem de bu zenginliği aracılığıyla siyasete müdahale ediyordu. Bu durum hem soylular hem de köylüler arasında kiliseye düşmanlık yarattı.
  • Matbaanın icadı ve İncil'in Latinceden tercüme edilmesi ile birlikte din okuryazarı bir kamu ortaya çıkmıştır, bu da kilisenin hegemonyasını elinde tutmasını güçleştirmiştir.
  • Endüljans belgelerinin satımına Luther karşı çıkmıştır, matbaanın da yardımıyla kısa zamanda çok sayıda takipçi toplamıştır. Bazı köylüler ve prenslikler de kiliseye karşı isyana katılmıştır. Bununla birlikte yerel kiliseler de kurulmuştur.
Reformun Başlıca Sonuçları

 

  • Avrupa'da Katolik egemenliği sona erdi ve Almanya, İskandinavya'da Protestanlık ve Lutheranlık; İngiltere'deAnglikanizm; İskoçya'da Presbiteryenlik; Fransa ve İsviçre'de Calvinizm ve Anabaptizm gibi yerel mezhepler ortaya çıktı.
  • Katolik kilisesi ve papalık; farklı mezhepleri heretik (sapkın) ilan etme, kitap yasaklama, engizisyon mahkemeleri, kateşizmler-misyonerlik gibi önlemlere bir karşı-reform kampanyası başlattı.
  • Avrupa en önemlisi 1618 48 Otuz Yıl Savaşları olmak üzere pek çok din savaşına maruz kaldı, büyük katliamlar ve siyasi karışıklıklar yaşandı. Tüm bunların sonucunda kilise otoritesi temelden sarsılmış oldu. Bu, Osmanlı'nın bu dönemde Avrupa'da ilerleyişinin önünü açtı.

Not: Kilise otoritesi ile beraber feodalite de zayıfladı, okuryazarlık önem kazandı. Aydınlanmanın altyapısı hazırlanmış oldu.