Coğrafi Keşifler başlıca XV. ve XVI. yy. larda gerçekleşen, Avrupalı kaşiflerin Yeni Dünya'yı keşfetme ve Yeni ile Eski Dünya arasında etkileşimi başlatma sürecidir.
Coğrafi Keşiflerin Başlıca Nedenleri
Venedik ve Cenova gibi tüccar cumhuriyetler İpek ve Baharat yolları aracılığıyla Akdeniz'de gerçekleşen ticaret sayesinde büyük miktarda servet elde etmişlerdi. Portekiz, İspanya, Fransa ve İngiltere gibi bu ticaretten pay alamayan ülkeler başka ticaret yolları bulmak istediler.
Özellikle İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethi sonrasında Batı Avrupa ülkelerinin yeni ticaret yolları bulma isteği zorunluluk haline gelme.
Özellikle Portekiz ve İspanya gibi koyu Katolik ülkeler Hristiyanlığı yaymak, farklı diyarlarda misyonerlikfaaliyetleri yürütmek istiyorlardı.
Barut ve pusula gibi icatlar, açık okyanusta uzun süre yelken açabilen karavel adlı gemilerin ortaya çıkışı ve kartografi alanındaki gelişmeler coğrafi keşiflerin önünü açtı.
Başlıca Kaşifler ve Keşifleri
Diaz (1487): Hint Okyanusu.
De Gama (1498): Ümitburnu, Portekiz-Hindistan ticaret yolu.
Kolomb (1492): Amerika (daha spesifik olarak Karayip).
Macellan (1518-21): Dünya'yı tek seferde çevreledi.
Cook (1766): Yeni Zelanda, Hawaii, Avustralya.
Coğrafi Keşiflerin Başlıca Sonuçları
Önceden İnka, Aztek ve Maya gibi uygarlıklar tarafından işgal edilen Latin Amerika'da İspanya ve Portekiz; Iraqois gibi kabileler tarafından işgal edilen Kuzey Amerika'da İspanya, İngiltere ve Fransa; sonradan Afrika ve Asya'da Almanya da dahil olmak üzere pek çok Avrupa devleti koloniler kurdular ve yerlileri sömürü düzeni altına aldılar. Kolonicilik, Sanayi Devrimi gibi önemli Batı gelişmelerinin altyapısını oluşturdu.
Akdeniz limanları önem kaybetti; Lizbon, Sevil, Londra, Bourdeux gibi okyanus limanları önem kazandı.
Yeni Dünya'daki kolonilerde ucuz işgücü sağlamak için Transatlantik KöleTicareti başlatıldı. Batı kolonistler Afrika'daki yerel kabilelerle işbirliği yaparak Afrikalıları köle olarak Amerika'ya taşıdı ve burada yerel kaynaklarınişlenmesi, tarım, madencilik gibi işlerde çalıştırdılar.
Kolomb Takası kapsamında Yeni ve Eski Dünya arasında insan, mal, hastalık, hayvan, bitki taşındı. Eski Dünya'dan Yeni Dünya'ya tütün, şeker, kakao, kahve, vanilya, gümüş, altın, kumaş, afyon, biber, farklı baharatlar, tarçın, hindistan cevizi gibi meyveler, porselen, bronz gibi ürünler geldi.